Malzemeler :
1 Kg irice Çilek
6 bardak Toz Şeker
2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)
Hazırlanışı :
Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir. Bu yolla varsa
kumları çöktürülür.
Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle
tüm çilekler döşenir. Bir gece bekletilir.
Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye
başlanır. Şekeri iyice eriyip kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı limon suyu (ya
da yarım kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu) yarısı katılır. Hafifçe
kaynamaya bırakılır. Üstünde biriken köpük delikli bir kepçe ile alınır.
Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan
kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır. En son damla yayılmadan toplu şekilde
duruyorsa, reçel kıvamına ulaşmış demektir.
Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da
katılır. Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır.
Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır. İyice
soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve kapakları kapatılır.
Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri
büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış
kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi. Kireçli su tehlikeli
olduğundan bu işlemin dikkatlice yapılması ve kireçli sudan alınan çileklerin de
çok çok iyi yıkanması gerekirdi.
Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3
bardak su ilave edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder