Meyve, doğanın bize sunduğu en özel lütuflardan biridir. Işıl
ışıl meyvenin tazesini yemeye doyamayız. Kurusunu keyifle tüketir, kompostosuyla
yemeklerimizi lezzetlendiririz. Küçük büyük herkes suyunu severek içer.
Dondurması yaz aylarının ferahlatıcı tatlarından biridir. Tabii sağlığımıza olan
faydalarını da unutmamak gerekiyor:
Meyvelerdeki yüksek C vitamini, hastalıklara karşı vücut
direncimizi artırır.
Bahar yorgunluğunu üstümüzden atmamıza yardımcı olur.
Bedensel ve ruhsal strese karşı bizi kuvvetli kılar.
Açlığımızı bastırarak, fazla yememizi engeller.
% 80 oranında su içerdiğinden, şişmanlığa neden olmaz.
Meyveleri tüketmenin en etkin yolu meyve sularıdır. Meyve
suları, meyvelerin ihtiva ettiği yararları sunmasının yanı sıra, serinletici ve
ferahlatıcı etkileriyle kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Meyvelerin
sağlığımıza olan faydaları ile ilgili daha detaylı olarak bilgi edinmeye ne
dersiniz?
MEYVELER
|
VİTAMİNLER/MİNERAL
İÇERİĞİ
|
YARARLARI
|
|
ŞEFTALİ
|
- C vitamini
- Potasyum
- A vitamini
- B3 vitamini
- Folik Asit
|
- Kalp ve kansere karşı korur,
- Sindirim sistemini çalıştırır
hazmı kolaylaştırır,
- Böbreklerin ve safra kesesinin
düzenli çalışmasını sağlar,
- İdrar sökücüdür.
|
|
KAYISI
|
- A vitamini
- Potasyum
- B3 vitamini
- Betakaroten
|
- Betakaroten, kanserin,özellikle
akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır,
- İçerdiği kalsiyum ve magnezyum
sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır,
- Kan yapıcı,cildi ve saçı canlı
tutma özelliği vardır,
- Lifli bir meyve olduğundan
bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir,
- Kansızlığa iyi gelir,
- Sinirleri gevşetip uyku verir.
|
|
VİŞNE
|
- Karbonhidrat
- A vitamini
- Potasyum
|
- Şeker oranı kirazınkinden düşük
olduğu için daha az kalori içerir,
- Diyareyi keser,idrar söktürücü
özelliği vardır,
- Ateş düşürür,susuzluğu giderir.
|
|
PORTAKAL
|
- C vitamini
- Karbonhidrat
- Potasyum
- Folik Asit
- Bioflavin
|
- Soğuk algınlığı, grip, incinme,
kalp hastalıkları ve felçten korur,
- Portakal suyundaki bir
antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin
zarar görmesini engeller,
- Ezik ve çürüklerin daha çabuk
iyileşmesini sağlar,
- İçerdiği C vitamini ve folik asit
sayesinde öksürüğü azaltır,
- Kanın pıhtılaşmasını,mide ve
pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
- İçerdiği yüksek potasyum
tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.Aynı zaman da potasyum cildin kuruyup
kırışıklıkların oluşması da önler,
- Bağırsak gazlarını söker,bağırsak
parazitlerinin dökülmesini sağlar,
- Karaciğerin düzenli çalışmasını
sağlar,
- Safra salgısını arttırır.
|
|
MUZ
|
- Karbonhidrat
- Potasyum
- A vitamini
- Folik asit
|
- Kalbe ve kas sistemine yararlı,
- Yorgunluğu ve ishali giderici
özelliği vardır,
- Yüksek tansiyonu önleyici
özelliğe sahiptir,
- Uykuyu düzene sokar,
- Ülseri önler ve ülser yaralarının
tedavisine yardımcı olur,
- Kolesterolü düşürücüdür ve migren
ağrısına faydalıdır,
- Böbrek ve eklemlerdeki
iltihaplanmalarda tedavi edici özelliğe sahiptir.
|
|
GREYFURT
|
- Karbonhidrat
- Potasyum
- A vitamini
- Folik asit
- C vitamini
|
- Sindirimi uyarır,
- Diş etlerinin kanamasını azaltır,
- Soğuk algınlığına iyi gelir,
- Kolesterolü düşürür,
- Kılcal damarlardaki kan
dolaşımını hızlandırır,
- Mide ve pankreas kanserlerine
yakalanma riskini azaltır,
- Tansiyonu dengeler,
- İdrar sökücü özelliği vardır.
|
|
ELMA
|
- Karbonhidrat
- Lif
- Potasyum
- B3 vitamini
- Pektin
|
- Böbreklerin temizlenmesine yarar,
- Baş ağrısına iyi gelir,
- Kolesterolü düşürür,
- Yüksek tansiyonu düşürür,
- Kan şekerini kontrol altında
tutar,
- Romatizma ve gut hastalığına iyi
gelir,
- Uykusuzluğa iyi gelir,
- Bağırsaklardaki parazitlerin
dökülmesini sağlar,
- Elma + kereviz/maydanoz
yorgunluğa iyi gelir,
- Elma+kızılcık suyu veya
elma+ananas+üzüm suyu gribe iyi gelir,
- Elma+armut suyu kabızlığa iyi
gelir.
|
|
ÇİLEK
|
- Karbonhidrat
- Lif
- Demir
- Potasyum
- B3 vitamini
- Folik asit
- C vitamini
|
- Sigara dumanının etkilerini
azaltır,
- Çocuk felci ve ağız-deri
yaralarına yol açan virüsleri öldürücü etkisi vardır,
- Kansere yakalanma riskini
azaltır,
- Mide ve bağırsak zayıflıklarını
giderir,
- Sakinleştirici etkisi vardır,
- Safra kesesi hastalıklarına iyi
gelir,
- Yüksek ateşi düşürür,
- Suyuyla gargara yapılırsa diş
taşlarının oluşmasını engeller,
- Cilde canlılık kazandırır.
|
|
ANANAS
|
- Potasyum
- A vitamini
- C vitamini
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Fosfor
|
- Bakteri ve parazitlerle savaşmaya
yarar,
- Sindirimi kolaylaştırır,
- İltihaplanma riskini azaltmada ve
yaraların hızla iyileşmesini sağlamada etkilidir.
|
|
MANGO
|
- A vitamini
- C vitamini
- E vitamini
- Demir
|
- Böbreklere faydalıdır,
- Kanı temizler,
- Sindirimi hızlandırır,
- Asitli yiyecekleri nötralize
eder.
|
|
PAPAYA
|
|
- Sindirimi kolaylaştırır,
- Vücutta parazitlere karşı
savaşır,
- Kansere karşı koruyucu etkisi
vardır,
- Bağırsaklarda oluşan gazı alarak
genel anlamda bağırsakları temizler.
|
|
* Belirtilen
vitamin ve mineraller, seçilen meyvelerde yoğun şekilde bulunmaktadır. Bu
meyveler birçok farklı vitamin ve mineral içerseler de, bunların yoğunluğu
ikinci planda kaldığından, burada hepsine yer verilmemiştir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder