Et başlıca besin kaynaklarımızdan birisidir. İnsanların
beslenmesi için şart olan üç ana besin Protein, Yağ ve Karbonhidrat ette mevcut
olmakla birlikte asıl Protein (azotlu maddeler) açısından epey zengindir.
KUZU ETİ
1 yaşından küçük koyun yavrusuna kuzu denir. Hafif yağlıdır.
4-9 kilo arası gelenler ve genellikle ocak-mart sonlarına kadar bulunanlar süt
kuzusu, 10-15 kg arasında olan ve Mayıs-Aralık arasında bulunanlar Koyunlaşmış
kuzudur. Dişisi erkeği farketmez.
KOYUN ETİ
Yurdumuzda 3 çeşit koyun vardır. Dağlış, Karaman, Kıvırcık.
En makbulü Kıvırcıktır. Hangi cins olursa olsun koyunun erkeği dişisinden daha
makbuldur. Yalnız erkeklerin burulmuş olması (erkeklik bezlerinin çıkarılmış
olması) şarttır. Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur.
Burulma işleminin kuzu iken yapılması gerekir. Koç halinde burulmuş
hayvanların etleri sert ve lifli olur. Bunu anlamak için husyelerine bakılır.
Kuzu iken burulan koyunların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalır. Dişi
koyunlar ise genellikle yavruladıktan sonra kesildikleri için kart olurlar.
Etleri sert ve zor pişer.
KIVIRCIK
En makbul koyun etidir. Karnabat ve Merinos diye ikiye
ayrılır. Karnabat'ın eti pembe ve lezzetlidir. Merinos esmer, daha lezzetsiz ve
hafifçe kokulu olabilir. Kıvırcıkların kuyruğu kamçı gibi ince ve uzundur.
DAĞLIÇ
Beyaz ve Kara Dağlıç olarak ikiye ayrılır. Beyazlar
makbuldur. Beyaz Dağlıç'ın kuyruğu üstleri geniş, yukarıdan aşağıya doğru
ortaları yarık, altlarında püsküle benzer birşey sarkmaktadır. Karaların ise üst
taraf daha ensiz, aşağıdaki püskül ise çok uzundur.
KARAMAN
Beyaz ve Kızıl karaman olarak ikiye ayrılır. Beyazın eti az
çok beyaz ve kara dağlıçtan daha makbuldur. Kızıl karaman en kötü koyun eti
olarak kabul edilir. Beyaz karamanın kuyruğunda püskülün yerinde üste kıvrılmış
bir yumru bulunur. Kızılın ise bu yumrunun üstünde ikinci bir yumru vardır ve
büyüklüğü danalarla ölçüşebilecek derecededir.
KEÇİ ETİ
Koyuna göre daha az lezzetlidir. Bazı kişilerde mide ve
bağırsak bozukluklarına yol açabilir. Oğlak eti daha fazla tercih edilir.
DANA ETİ
2 haftalıktan 14 haftalığa kadar olan sığır yavrularına dana
denir. Sığırdan daha az yağlı olurlar. Etlerinin pembe olmas makbuldur.
SIĞIR ETİ
Dana etine tercih edilir. İyi sığır eti renginin canlı ve
parlak olması ile tanınır. Daha az yağlı olduğu için özellikle kıymalarda tercih
edilir.
İNEK ve ÖKÜZ ETLERİ
Trakya ve Erzurum cinsleri vardır. Trakya cinsleri daha
yağsız ve daha lezzetlidir. Etleri pembemsi, yağları limon sarısıdır.
Diğerlerinin etleri esmer, yağları daha koyu sarıdır. İnek etleri, öküz
etlerinden daha makbuldur.
MANDA ETLERİ
Dişileri tercih edilir. Çünkü dişi mandalar çalıştırılmaz.
Etleri pembedir. Sığır ile mandayı ayırmanın yolu, yağ renkleridir. Mandaların
yağları bembeyazdır.
Malzemeler :
Soğan, Süt, Zeytinyağ, Limon Suyu
Hazırlanışı :
Özellikle ızgara yapılacak etleri, 24 saat kadar önce,
yumuşaması için süt ve zeytinyağına, güzel kokması ve tat alması için soğana
yatırmak gerekir.
Bu karışım istediğiniz lezzete göre ayarlanabilir. Sadece
Zeytinyağ kullanabileceğiniz gibi, Süt ağırlıkta olmak üzere, süt-zeytinyağ
karışımına yatırabilirsiniz.
Soğanlar tercihe göre yuvarlak halkalar halinde doğranabilir
ya da rendelenerek, süt-zeytinyağ karışımına katılabilir.
Çokça yapılan bir hata, etlere kekik ve diğer baharatın pişme
öncesi konmasıdır. Bu tür baharatlar pişme tamamlanmadan 5-10 dakika önce
kullanılır. Terbiyeye konmaz. Unutmayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder