Şimdi "makarna pişirmekte ne var?" diyebilirsiniz ama
makarnanın tadına varabilmek maharet ister. Pek çok kişi makarnayı güzelleştiren
şeyin sadece sosu olduğuna inanır. Oysa ki makarnanın kendine has bir tadı
vardır ve sosla birleşince lezzeti daha da artar. Bu nedenle makarnayı
pişirirken bazı noktalara dikkat ederseniz, elde edeceğiniz sonuçtan çok daha
fazla memnun kalırsınız!..
1) Makarna bol suda pişmeyi
sever.
Makarna pişirmek için evde mutlaka derin ve yüksek bir
tencere bulundurmalısınız. Mesela şöyle 5 lt. su alabilecek büyüklükte.
Tencerenin alüminyum gibi hafif bir metalden olması, ateşin eşit dağılımını
sağladığı için tercih edilir. Ayrıca iki kulplu olması da sizin için çok faydalı
çünkü süzerken tencereyi kulplarından tutarak kaldırmak daha kolay
olacaktır.
2) Makarna tuzu sever.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna attığınız tuz konusunda
eliniz açık olsun. Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Mümkünse kaya tuzu
kullanmalısınız. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tabii
tuzun erimesine fırsat verip makarnayı daha sonra katmanız da önemli!..
3) Makarna eşlik edilmeyi
sever.
Makarnayı pişirme süresince arada bir karıştırmak için, tahta
kaşık veya çatal edinmenizde fayda var. Suya kattığınız tuz erir erimez,
makarnanın hepsini bir arada katmalısınız ki eşit derecede pişsin. Tencerenin
dibinin yapışmasını önlemek ve makarnanın suya bıraktığı tadın tam olarak
dağılmasını sağlamak için sık sık karıştırmalısınız.
4) Makarna dakikliği
sever.
Makarnayı paketteki pişirme süresine uygun olarak
pişirmelisiniz. Bu süre, makarnayı kaynar suya kattıktan sonra suyun tekrar
kaynama noktasına gelmesiyle başlar. Yine de kendi ağız tadınıza uygun olması
için paketin üstünde belirtilen süreden 2 dakika önce bir parça makarnayı alıp
tadarak, kontrol etmenizde fayda var. Makarnayı tattığınız anda şeklini ve
dokusunu değiştirmemeli ama yumuşak olmalıdır. İyi pişmemiş makarna hala sarı
renktedir ve ortası serttir. Çok pişmiş makarna ise bütünlüğünü kaybedip ağızda
dağılır.
5) Makarna fazla süzülmeyi
sevmez.
Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha
iyi olur. İri delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp makarnaların
birbirine yapışmasına neden olur. Halbuki makarnanın cinsine göre nemli olrak
bırakmakta fayda vardır. Böylece makarnanın, sosunu iyice özümsemesi sağlanır.
Makarna pişer pişmez süzülmelidir. Suyun içinde bıraktığınız
her dakika, pişme süresine eklenecektir.
Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara
ayırmak faydalıdır. Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda bu sudan
eklenerek ayarlama yapılabilir. Pişirme suyuna makarnanın tadı geçmiş
olacağından bu suyla yapacağınız ilave, duru sudan daha lezzetli olacaktır.
Makarna süzüldüğü zaman, kayganlığını yitirmeyecek kadar sulu kalmalıdır.
6) Makarna sosu sever.
Makarnanın sosunu daha çabuk yapmak isterseniz, geniş tabanlı
açık bir tava veya küçük bir tencere işinize daha çok yarar. Bu, daha kısa
sürede pişmesi gereken soslar için gereklidir. Yavaş pişmesi gereken soslar
içinse, kenarları daha yüksek ve altı kalın tava veya tencereler
kullanılmalıdır. Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır, kalın alt ise uzun pişme
süresinde sosun tabana yapışmasını engeller. Makarnayı süzdükten sonra, sosla
iyice karıştırmak için büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır.
Bu aşamada hız önemlidir. Makarna süzülür süzülmez sosla
karıştırılmadır. Eğer makarnayı süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine
yapışır. Makarnanın soğumasını engellemek için, sosla ya sosu yaptığınız
tencerenin içinde karıştırmalısınız. Isıtılmış servis tabağında karıştırmak da
bir diğer çözüm. Sos, her bir makarna tanesine bulaşmalı ancak makarna sos
içinde yüzmemelidir.
Doğru miktarda su kullanıyorsanız, makarnanızı suyunuz iyice
kaynadıktan sonra katıyorsanız ve arada bir karıştırmayı ihmal etmiyorsanız,
pişirme suyuna yağ eklemeniz gereksizdir. Ancak süzgeçte makarnayı biraz
bekletecekseniz, bir parça yağ ile birbirlerine yapışmasını
engelleyebilirsiniz.
Makarnayı servis yapmadan önce, herkesin masaya oturmasına
dikkat etmelisiniz ki, sıcak sıcak ikram edebilesiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder